Fajtaleírások - Keleti Csoport

Tonkinéz

Testfelépítés: közepes méretű, a sziámi eleganciája keveredik a burma kerekségével. A test közepes hosszúságú és jó izomzatú. A lábak közepes hosszúságúak, a mancsok kecsesek, oválisak, a farok tőben erős, elkeskenyedő, vége enyhén lekerekített.

Fejforma: ékalakú koponya, lágy, kerekített körvonallal, enyhén ívelt profil és magas pofacsont. Szemből nézve a fejforma egy egyenlőszárú háromszög. Az orr szembetűnő, kerekített és határozott, de "pinch" nélkül. Az áll erős.

Fülek: nagyok, végük enyhén kerek, picit előre dőlnek, széles alapúak, kissé kifelé mutatnak az ékalak folytatásaként.

Szemek: nagyok, és kicsit a fül külső vonala felé ferdék, a felső szélük mandulavágású, az alsó kerek. A szemszín a nyérc (mink) mintázatúaknál egyenletes, ragyogó kékeszöld / világos türkiz árnyalat, a színváltozat jellegzetessége. A színjegyeseknél a szemszín kék, míg a tömör színűeknél (solid) zöld vagy sárgászöld.

Szőrzet: közepesen rövid, finom, selymes és határozottan testhez símuló.

Színváltozatok: Az egész test fényesen csillog. Minden színváltozatban a test alsó része kicsit világosabb, mint a hát. A testszín tiszta, mentes bármiféle mintázattól vagy csíkozottságtól. Világosabb a testszín tónusa a végeknél. A nyérc változatnál a testszín tisztán világosabb a végeknél. A kontraszt a végek és a testszín között kevésbé határozott a tömör színűeknél. A kontraszt a sokkal sötétebb végek és a halvány testszín között határozott a színjegyes változatnál. A klasszikus színek a nyérc, a színjegyes és a tömör színeknél: Natural (fóka) Mink/Pointed/Solid * Champagne (csokoládé) Mink/Pointed/Solid * Blue (kék) Mink/Pointed/Solid * Platinum (lila) Mink/Pointed/Solid

Megjegyzés: Kölyköknél szellemrajzolat és világosabb testszín elfogadott. A tonkinéz a sziámi és a burma keveréke, a tonkinéz túl erős hasonlósága ezen két fajta típusához és szőréhez nem kívánatos.

Pontozás (bírálatkor):  
Test
25 pont
Fej
25 pont
Szemek
15 pont
Szőrminőség
10 pont
Testszín és végek
20 pont
Kondíció
5 pont

Tenyésztőink: