Fajtaleírások - Keleti Csoport

Sziámi

Testfelépítés: közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak, a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.

Fejforma: ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban.

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek.  A fülek külső vonala az ékalak folytatása.

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.

Szőrzet: nagyon rövid, fényes, selymes és testhez símuló. Nincs aljszőrzet.

Színváltozatok: A sziámi egy színjegyes macska sziámi színezetben és minden szín elfogadott kivéve a fehérrel. A színek listája az EMS-kódoknál található.

Hibák: a túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, kancsalság, színes folt a hason.

Megjegyzés: A színjegyek lassan alakulnak ki és csak a felnőtt macskáknál látszódnak teljesen. Ezt figyelembe kell venni fiatal macskák bírálatakor. A testszín enyhe sötétedése, különösen az oldalukon, elfogadható.

Pontozás (bírálatkor):  
Test
25 pont
Fej
25 pont
Szemek
15 pont
Szőrminőség
20 pont
Szőrszín és jegyek
10 pont
Kondíció
5 pont

Tenyésztőink: