Fajtaleírások - Hosszú szőrű macskák

Perzsa - Himalája

Testfelépítés: a közepestől a nagy termetű macskának rövid és zömök test. A mellkas, a vállak és a hát masszív és jó izomzatú. A lábak rövidek, izmosak, a mancsok nagyok és kerekek, a lábujjak között a pamacs kivánatos. A farok rövid és vaskos, a vége lekerekített, végig dús, bozontos, hosszú szőrzettel. A nyak rövid és izmos.

Fejforma: kerek, masszív koponya, arányos, az arc telt, a homlok kerek. Az orr rövid és széles, hangsúlyos, jól látható stoppal. Az orrtükör felső vonala nem lehett a szem alsó vonala felett. Az áll és az alsó állkapocs széles, masszív és erős. Nyílt, kifejező arc.

Fülek: nagyon kicsik, végük kerek, oldalt tűzöttek és széles alapúak. A dús szőrzet a fülön belül azt a látszatot kelti, hogy a kissé ferde alapú fül nem túlságosan nyitott.

Szemek: nagyok, kerekek, nyíltak, kifejezőek, ragyogóak, egymástól távol helyezkednek el. A szemszín igazodik a bunda színéhez.

Szőrzet: hosszú és dús, selymes és finom, lágy, de nem gyapjas. Tömött, hosszú gallér takarja a mellkast és a vállakat.

Színváltozatok: minden szín elfogadott. A színek listája az EMS-kódoknál található. A himalája (sziámi színezet) a perzsa egyik színváltozata. Minden sziámi színezet - fehér nélkül - elfogadott; a himalája macskák szeme élénk kék, minél sötétebb, annál jobb.

Hibák: súlyos hiba a túlságosan lapos, vagy nem megfelelően boltíves koponya, váladékozó szem, nehéz légzés, túl finom csontozat, vagy túl hosszú test. Gyakori felkészítési hiba a zsíros vagy összetapadt szőrzet, túl sok púder, gubancos, összecsomósodott szőr, csupasz felületek az összecsomósodott szőr kifésülése miatt.

Megjegyzés: Himaláján nem lehet fehér folt, a lábujjakon sem, a más színű szem, mint a kék, kizárással jár.

Pontozás (bírálatkor):  
Test
20 pont
Fej
30 pont
Szemszín
15 pont
Szőr, minőség, hosszúság, szín
30 pont
Kondíció
5 pont

Tenyésztőink:

Beauteous*HU

Silversnow*HU