Szabályzatok - Kiállítási Szabályzat

vissza

„D” Fejezet – Bírálat WCF-kiállításokon

D.1 – WCF-kiállításokon háromféle bírálatot különböztetünk meg

D.1.1 – Hagyományos (traditional) bírálat
Engedélyezett és kötelező minden országban, kivétel azon országok, ahol más a hagyomány.

D.1.2 – WCF-ring
Minden kiállításon engedélyezett, a hagyományos bírálat mellett.
A tulajdonosok macskáik nevezésekor eldönthetik, hogy versenyeznek-e velük WCF-ringekben is.

D.1.3 – Ring
Ez a fajta bírálat engedélyezett Ausztráliában és Új-Zélandon, és azon országokban, ahol csak ez a hagyomány él a macskák bírálatára.

D.2 – A hagyományos bírálat

D.2.1 – A bírálat nyilvános és névtelen
A bírálat a kiállításon nyilvános és névtelen. A bíró csak a macska katalógus-számát, fajtáját, színét, nemét, születési dátumát és nevezési osztályát tudhatja. Minden bírónak le kell írnia a véleményét a bírálati lapra.

D.2.2 – Nyilvános bírálat
A bírálat nyilvános, vagyis a bíró a jelenlevő emberek előtt bírál és mondja el véleményét, ha szükséges.

D.2.3 – A szabályok és fajtaleírások szerinti bírálat
WCF-kiállításokon a bírálat a hivatalos fajtaleírások alapján és a Kiállítási Szabályzatnak megfelelően zajlik.

D.2.4 – A bírálat vitathatatlan
WCF-kiállításokon a bírálat vitathatatlan és nincs helye bármilyen megjegyzésnek. A bíró véleményének megvitatása a kiállító és a bíró között nem megengedett.

D.2.5 – Macskák száma bírónként
A hagyományos bírálaton a macskák száma maximum 40 lehet naponta. A bírálható macskák számát pl. a WCF-ringekben és Special Show-kon 110-re lehet növelni naponta, mely a bíróval történt egyeztetés után extra díjazással jár. Mindazonáltal, javasolt nem túlságosan sok macskát bemutatni, hogy a Best in Show időben kezdődjön.

D.2.6 – Időrendi bírálat a nevezési osztályok szerint
A macskák minden színváltozata időrendben kerül bírálatra a WCF nevezési osztályainak megfelelően (legmagasabb osztálytól a legalacsonyabb osztályig, vagy fordítva). A katalógust ugyanebben a sorrendben kell nyomtatni, ha a klub így kívánja.

D.2.7 – Osztályonként négy helyezés
Minden macskára érvényes, hogy csak egy macska kaphat címet fajtánként, színenként, osztályonként és nemenként naponta. Négy helyezés adható a Kitűnő (Excellent) és Nagyon jó (Very Good) minősítéssel, a Jó (Good) minősítéssel nincs helyezés. (Pl. EX1, EX2, EX3, EX4 vagy VG1, VG2, VG3, VG4)

D.2.8 – Bírálati lap
A szervező klub felelős azért, hogy a bírálati lapok elkészüljenek és a bírók megkapják azokat.
A bírálati lap tartalmazza a WCF-logót, a klub nevét és logóját, a várost és a kiállítás dátumát. A nyomtatványt a szervező klub tölti ki, mely tartalmazza a katalógus-számot, fajtát, színt, színkódot (EMS), nevezési osztályt, nemet és a születési dátumot. Nem tartalmazhatja a tenyésztő, vagy a tulajdonos nevét.

D.3 – A bíró munkaterülete

D.3.1 – A munkaterület felszerelése
A bírónak szüksége van egy látogatóktól és kiállítóktól elkülönített szabad munkaterületre, nappali fénnyel, egy asztallal, két székkel, fertőtlenítővel, papír törlőkendőkkel, előírásokkal és a bírálati lapokkal.
Kizárólag a fősteward, a stewardok (felhordók) és a tanuló bíró, vagy a tulajdonosok hozhatják és mutathatják be a macskákat.

D.3.2– Terület
A területet le kell választani olyan módon, hogy a kiállítók szabadon megközelíthessék a bírói területet anélkül, hogy zavarnák a bírókat munkájukban.

D.4 – Stewardok (felhordók)
Felhordó csak 16 éven felüli, veszettség ellen beoltott személy lehet.

D.5 – Tanuló bíró

D.5.1 – Naponta csak egy tanuló
Minden egyes bíró mellett lehet egy tanuló, amennyiben a bíró beleegyezik, de naponta csak egy.

D.5.2 – Jelenlét a Best in Show-n
A tanuló kérdezhet, ha a bíró megengedi.
Jelen kell lennie a Best in Show jelölésen és a Best in Show-n.

D.6 – Szőrkategóriák

D.6.1 – Szőrkategóriák hagyományos bírálaton
Hagyományos bírálaton öt szőrkategóriára osztják fel a macskákat (lásd a fajtákat a fajtaleírásban):

• Hosszú szőrű (Longhair) – Perzsa és himalája macskák
• Félhosszú szőrű (Semi-Longhair) – macskák félhosszú szőrrel
• Rövid szőrű (Shorthair) – rövid szőrű macskák, kivétel azok, melyeket a Sziámi-Keleti csoportban jegyeznek
• Sziámi-keleti (Siamese/ORI) – sziámi, keleti rövid szőrű, Mekong Bobtail, thai, tonkinéz, balinéz, keleti hosszú szőrű
• Szőrtelen (Hairless) – macskák szőr nélkül

D.6.2 – Minden fajtát, osztályt teljesen le kell bírálni minden kategóriában
Minden szőrkategóriában az összes fajtát, színt és osztályt teljesen le kell bírálnia a bírónak, beleértve a Best in Show-t és a Best of Bestet.

D.6.3 – A macskák fajtájuk, színük és nemük szerint elkülönítettek
Minden szőrkategóriában külön kell választani a macskákat először fajtájuk, majd színük szerint, majd minden színben időrendi sorrendben a nevezési osztályuk szerint (magasabb osztálytól az alacsonyig, vagy fordítva), és minden osztályban nemek szerint, először a hímeket, majd a koruk alapján, kezdve a felnőttekkel.

lap tetejére
 

D.7 – WCF nevezési osztályok

1. Osztály: Világbajnok (World Champion) – Tiszteletdíj (P.H.)
Ebben az osztályban a macskák a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a Best in Show-részvételért versenyeznek. Tiszteletdíjat (P.H.) kaphatnak. P.H.: Prix d’Honneur (Prize of Honour)

2. Osztály: Világpremior (World Premior) – Tiszteletdíj (P.H.)
Ebben az osztályban a macskák a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a Best in Show-részvételért versenyeznek. Tiszteletdíjat (P.H.) kaphatnak. P.H.: Prix d’Honneur (Prize of Honour)

3. Osztály: Európa Nagybajnok (Gr.European Champion) [Kontinentális Nagybajnook] – CACM
Ebben az osztályban a macskák a Világbajnok címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CACM minősítést szerezniük, melyből egyet egy másik kontinensen kell megszerezni. A fajtaleírás szerint legalább 98 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

4. Osztály: Európa Nagypremior (Gr.European Premior) [Kontinentális Nagypremior] – CAPM
Ebben az osztályban a macskák a Világpremior címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CAPM minősítést szerezniük, melyből egyet egy másik kontinensen kell megszerezni. A fajtaleírás szerint legalább 98 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

5. Osztály: Európa Bajnok (European Champion) [Kontinentális Bajnok] – GCACE
Ebben az osztályban a macskák az Európa Nagybajnok címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell GCACE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

6. Osztály: Európa Premior (European Premior) [Kontinentális Premior] – GCAPE
Ebben az osztályban a macskák az Európa Nagypremior címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell GCAPE minősítést szerezniük.
A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

7. Osztály: Nemzetközi Nagybajnok (Gr. International Champion) – CACE
Ebben az osztályban a macskák az Európa Bajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CACE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

8. Osztály: Nemzetközi Nagypremior (Gr. International Premior) – CAPE
Ebben az osztályban a macskák az Európa Premior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CAPE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

9. Osztály: Nemzetközi Bajnok (International Champion) – CAGCIB
Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Nagybajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CAGCIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

10. Osztály: Nemzetközi Premior (International Premior) – CAGPIB
Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Nagypremior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CAGPIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

11. Osztály: Bajnok (Champion) – CACIB
Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Bajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CACIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 95 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

12. Osztály: Premior – CAPIB
Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Premior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CAPIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 95 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

13. Osztály: Nyílt osztály (Open Class), 10 hónapos kor felett – CAC
Ebben az osztályban a macskák a Bajnok címért versenyeznek. Három nemzeti, vagy nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CAC minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 93 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Fajtagyőztes („Best Variety”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

14. Osztály: Kasztrált osztály (Alter Class), 10 hónapos kor felett – CAP
Ebben az osztályban a macskák a Premior címért versenyeznek. Három nemzeti, vagy nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CAP minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 93 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes („Best Variety Alter”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

15. Osztály: Kölyök osztály, 6-10 hónap - CACJ
Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 6 hónaposnál és nem lehetnek idősebbek 10 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Ebben az osztályban a Junior-Bajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CACJ minősítést szerezniük.  A fajtaleírás szerint legalább 90 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Helyezést kapnak és versenyeznek a Kölyök, 6-10 hó, Fajtagyőztes („Best Variety Kitten, 6-10 months”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

15a. Osztály: Ivartalanított kölyök osztály, 6-10 hónap - CAPJ
Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 6 hónaposnál és nem lehetnek idősebbek 10 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Ebben az osztályban a Junior-Premior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CAPJ minősítést szerezniük.  A fajtaleírás szerint legalább 90 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Helyezést kapnak és versenyeznek az Ivartalanított Kölyök, 6-10 hó, Fajtagyőztes („Best Variety Neutered Kitten, 6-10 months”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

16. Osztály: Kölyök osztály, 3-6 hónap - CACP
Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 3 hónaposnál és nem lehetnek idősebbek 6 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Ebben az osztályban a Kitten-Bajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CACP minősítést szerezniük.  A fajtaleírás szerint legalább 90 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Helyezést kapnak és versenyeznek a Kölyök, 3-6 hó, Fajtagyőztes („Best Variety Kitten, 3-6 months”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

16a. Osztály: Ivartalanított kölyök osztály, 3-6 hónap - CAPP
Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 3 hónaposnál és nem lehetnek idősebbek 6 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Ebben az osztályban a Kitten-Premior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CAPP minősítést szerezniük.  A fajtaleírás szerint legalább 90 pontot kell kapniuk. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Helyezést kapnak és versenyeznek az Ivartalanított Kölyök, 3-6 hó, Fajtagyőztes („Best Variety Neutered Kitten, 3-6 months”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

17. Osztály: Fajtabesorolás (Novice)
Fajtabesorolásra a macska 6 hónapos kortól nevezhető a saját szervezetének felügyelete mellett a nemzeti kiállítási bizottság engedélyével. A bírót tájékoztatni kell az okról, hogy a macska miért indul ebben az osztályban. Egy macska csak egyszer indítható fajtabesorolási osztályban. Két bíró aláírása szükséges. A macskának Kitűnő (Excellent) minősítést kell kapnia, hogy bejegyezhető legyen a Kísérleti nyilvántartásba.

(A HungaroCat Magyar Országos Egyesületnél Fajtabesorolási osztályban ivaros macska csak az Elnökség írásos engedélyével nevezhető. Az engedélyt – kizárólag egyesületi tagunk – a nevezési határidő előtt legkésőbb 3 héttel kell, megkérje és csatolnia kell hozzá az igazolást, miszerint a macska rendelkezik egyedi azonosítóval – microchippel. Elutasítás esetén, illetve ha a kiállító nem tagja egyesületünknek, a macska csak ivartalanítás után indítható Fajtabesorolási osztályban.)

18. Osztály: Színmeghatározási osztály (Colour determination class)
Ebben az osztályban olyan 3 hónaposnál idősebb kölyköket lehet nevezni, amelyeknek szükséges színmeghatározást kérni. Csak minősítést kaphatnak helyezés és osztályozás nélkül.

19. Osztály: Házimacskák (Household Pets)
Ebben az osztályban olyan ivartalanított macskák versenyezhetnek, melyek nem felelnek meg egyik elismert fajtának sem a fenotípusuk szerint. Helyezést kaphatnak és jelölhetik őket a Legszebb Házimacska címre.

20. Osztály: Almok, 3-6 hónapos korig (Litters)
Ebben az osztályban az almokat a fajtaleírásuknak szerint, fejlődésük figyelembevételével bírálják. Ahol több kitűnő jelleg látható, az lesz a jobb alom. A macskák ebben az osztályban a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 3 hónaposnál, és nem lehetnek idősebbek 6 hónaposnál. Jelölhetők a Legszebb Alom címre.

21. Osztály: Veterán osztály (Veteran class)
Ebben az osztályban a 8 évesnél idősebb, törzskönyvezett macskák indulhatnak. Kitűnő (Excellent) minősítést kapnak. Nem érhetnek el 95 pontnál kevesebbet. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek a Veterán Fajtagyőztes („Best Variety Veteran”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

22/a. Osztály: Ideiglenesen elismert fajták (Provisionally recognized breeds)
Ebben az osztályban minden ideiglenesen elismert fajta indulhat, elfogadott színekben, ideiglenesen elismert színekben és nem elfogadott színekben. Kitűnő (Excellent) minősítést kaphatnak, helyezést érhetnek el, de címet nem kaphatnak. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek az Ideiglenesen Elismert Fajtagyőztes („Best Variety Provisionally recognized breed”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

22/b. Osztály: Elismert fajták ideiglenesen elismert színek (Provisionally recognized colours to recognized breeds)
Ebben az osztályban minden ideiglenesen elismert színű, elismert fajtájú macska indulhat. Kitűnő (Excellent) minősítést kaphatnak, helyezést érhetnek el, de címet nem kaphatnak. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Versenyeznek az Ideiglenesen Elismert színű Fajtagyőztes („Best Variety Provisionally recognized colour”) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

23. Osztály: Fajták elfogadás alatt
Ebben az osztályban minden elfogadás alatt levő fajtájú és színű macska indulhat. Kitűnő (Excellent) minősítést kaphatnak, helyezést érhetnek el, de címet nem kaphatnak. A macskák fajtánként, színenként és nemenként külön indulnak. Nem versenyezhetnek a Best in Show-n.

24. Osztály: Versenyen kívül
Ebben az osztályban azon macskák indulnak, melyek nem vesznek részt a versenyben. 

D.7.1 – CACM és CAPM elismerése
Nem WCF-hez tartozó szervezetek által kiadott CACM és CAPM címeket a WCF nem ismeri el.

D.7.2 – Nem regisztrált alegyesületek nem adhatnak ki CACM és CAPM címeket
WCF-nél nem regisztrált alegyesületek nem adhatnak ki CACM és CAPM címeket.

lap tetejére

D.8 – Körzetek, földrészek

D.8.1 – Minden egyes körzet egy különböző országnak számít
Néhány terjedelmes ország, mint Brazília, Kína, Kazahsztan, Oroszország, Ukrajna, Ausztrália, Dél-Afrikai Köztársaság, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok, fel lett osztva néhány körzetre méreteinek arányában, ahol minden egyes körzet egy különböző országnak számít a WCF-címek megszerzése szempontjából.

D.8.2 – Európa bajnoki (Kontinentális bajnoki) címtől a körzet nem számít másik országnak
Az Európa (Kontinentális) Bajnoki, vagy annál magasabb cím megszerzésekor a szabványos kiállítási szabályzat az irányadó, és megszerzésükhöz teljes mértékben egy másik ország szükséges.
A CACM és a CAPM címek megszerzéséhez egy másik kontinens szükséges.

D.8.3 – A WCF kontinentális körzetei vagy területei
A CACM és CAPM címek megszerzéséhez a világ egyenlő kontinentális körzetekre lett felosztva, melyek a következők:

1. Európai kontinentális térség
2. Ázsiai kontinentális térség
3. Afrikai kontinentális térség, beleértve a Kanári-szigeteket
4. Ausztráliai kontinentális térség, beleértve Óceániát és a Polinéz-szigeteket
5. Észak-Amerikai kontinentális térség
6. Közép-Amerikai kontinentális térség, beleértve a Karib-szigeteket
7. Dél-Amerikai kontinentális térség
8. Közel-Keleti kontinentális térség

Megjegyzés: Hivatkozással az 1. sz. mellékletre és a WCF honlapján található táblázatokra, minden ország tartozik valamelyik kontinentális térséghez a címek megszerzése szempontjából.

D.9 – Fajtagyőztes (Best Variety)

D.9.1 – Fajtagyőztes címet csak EX1-et, vagy minimum 95 pontot elért macska kaphat
Fajtagyőztes címet csak az EX1 minősítést elért kölyök macskák, vagy az ennél jobb eredményt elért felnőtt (nem kasztrált osztályban induló) macskák kaphatnak, melyek nem kevesebb, mint 95 pontot értek el a felnőtt osztályban.

D.9.2 – Legalább 3 macska van jelen
Fajtagyőztes cím a megfelelő színűek között abban az esetben adható ki, ha nem kevesebb, mint három macskát mutatnak be (felnőtt, kölyök 6-10 hónapos és kölyök 3-6 hónapos)
Ivartalanított macskák nem vehetnek részt ebben a versenyben.
Amennyiben nem kevesebb, mint három 6-10 hónapos, vagy 3-6 hónapos kölyök van jelen, kiadható a Kölyök Fajtagyőztes cím, amennyiben valamelyik EX1 minősítést kapott.
Amennyiben kevesebb, mint három felnőtt macska van jelen, a Fajtagyőztes címért a felnőttek és a kölykök együttesen indulnak, függetlenül a jelen lévő kölykök számától.

D.9.3 – Kasztrált Fajtagyőztes
Amennyiben az adott színben nem kevesebb, mint három ivartalanított macska van jelen, és valamelyik eléri a 95 pontot, kiadható a Kasztrált Fajtagyőztes cím.

D.10 – Best in Show
Javaslat a kluboknak a szabályzatuk változtatására

D.10.1 – Nyilvános verseny
A Best in Show (BIS) verseny nyilvánosan, a színpadon zajlik.
Csak azok a bírók szavazhatnak, akik megfelelő minősítéssel rendelkeznek az adott szőrkategóriára.

D.10.2 – Best in Show minden kategóriában
Öt Best in Show-t mutatnak be egy kiállításon mindkét nap, vagy egy alkalommal a két nap alatt. A WCF minden szőrkategóriájában (LH, SLH, SH, SO, HL) bemutatnak egy Best in Show-t, feltéve, hogy minden egyes kategóriában legalább 15 macska van jelen.

D.10.3 – 15-nél kevesebb macska esetén összevonás
Amennyiben egy kategóriában kevesebb, mint 15 macska van jelen, ezek a macskák egy másik kategória macskáihoz csatlakoznak. Következőképpen:
A hosszú szőrű a félhosszú szőrűvel, a rövid szőrű a sziámi-keleti macskákkal és/vagy a szőrtelen macskákkal.
Amennyiben az egyik főkategória létszáma, összevonással sem éri el a 15 macskát, a Best in Show-t az összes kategóriára összevontan kell megtartani.

D.10.4 – Legalább 95 pont szükséges
Ahhoz, hogy egy macskát Best in Show-ra jelöljenek, Fajtagyőztes címet kell kapnia, vagy amennyiben kevesebb, mint három macska van jelen az adott színből, a fajtaleírás szerint legalább 95 pontot kell elérnie.
Egy macskát akkor is lehet nevezni, ha egy másik osztálybeli macska kapta a Fajtagyőztes címet, például, ha egy kölyök nyeri el egy felnőtt macskától, a felnőtt macska jelölhető BIS-ra.
A házimacska is jelölhető a házimacskák BIS-ra, amennyiben nem kevesebb, mint 95 pontot ér el.

D.10.5 – Jelölés (Nomination)
Minden egyes szőrkategóriában (LH, SLH, SH, SOSH) minden egyes nemzetközi bíró a kiállítás minden egyes napján azokat a macskákat jelölheti Best in Show-ra, melyeket az adott napon bírált:

Legszebb felnőtt hímet
Legszebb felnőtt nőstényt
Legszebb ivartalanított hímet
Legszebb ivartalanított nőstényt
Legszebb veterán hímet
Legszebb veterán nőstényt
Legszebb 6-10 hónapos kölyök hímet
Legszebb 6-10 hónapos kölyök nőstényt
Legszebb 6-10 hónapos ivartalanított kölyök hímet
Legszebb 6-10 hónapos ivartalanított kölyök nőstényt
Legszebb 3-6 hónapos kölyök hímet
Legszebb 3-6 hónapos kölyök nőstényt
Legszebb 3-6 hónapos ivartalanított kölyök hímet
Legszebb 3-6 hónapos ivartalanított kölyök nőstényt
Legszebb almot, amennyiben legalább 3 alom jelen van az adott fajtában vagy az alom legalább 95 pontot ért el a fajtaleírás szerint
Bármilyen más legszebb macskát a Show Manager tanácsa szerint

Megjegyzés: A szervező klub döntése alapján a bíró jelölhet csak egy macskát a 6-10 hónapos, vagy a 3-6 hónapos kölykök közül, amennyiben ezt kérik tőle.

D.10.6 – Az Exotic Shorthair macskák a hosszú szőrű kategóriában is indulhatnak a Best in Show-n
A szervező klub döntése alapján az EXO-k a hosszú szőrű macskák között is részt vehetnek a BIS-n.

(A HungaroCat Magyar Országos Egyesület kiállításain az EXO-k mindig a hosszú szőrű macskák között versenyeznek a Best in Show-n, kivétel, ha a hosszú szőrű kategóriában indulók létszáma velük sem éri el a 15 macskát, mert abban az esetben kizárólag a rövid szőrű macskák között indulhatnak a Best in Show-n.)

D.10.7 – A jelölt macska azonosítása
A jelölt macskáknak a katalógus számuk mellett fel kell tüntetni megjegyzésként a fajtájukat és színüket.

D.10.8 – A bírónak engedéllyel kell rendelkeznie a megfelelő szőrkategóriára
Minden bíró csak azokra a macskákra szavazhat a Best in Show-n, melyek szőrkategóriájára engedéllyel rendelkezik.

D.10.9 – Szavazás
A bírók titkosan vagy nyíltan szavazhatnak a színpadon a Best in Show-n résztvevő macskákra a D.9.5 pont alapján. Amennyiben egy bíró titkos szavazást igényel, a szavazás titkos lesz.

D.10.10 – Szavazategyenlőség esetén a bírót sorsolással választják
Szavazategyenlőség esetén a bírók nevét fel kell írni egy-egy papírlapra és egy látogató gyermekét kell felkérni, hogy húzzon ki egy nevet. Az a bíró dönt, akinek a nevét kihúzták.

D.10.11 – Best in Show és Best in Show Opposite Sex
A színpadon megválasztott legszebb nőstény és legszebb hím macska versenyez a Best in Show címért.
Amennyiben egy felnőtt hím macska (vagy felnőtt nőstény macska) nyeri a Best in Show címet, a másik macska kapja a Best in Show Opposite Sex (Best opp. Sex) címet. A másik marad a Best of Best versenyben.

D.10.12 – Best in Show Alter (Legszebb Kasztrált)
Ugyanez a folyamat vonatkozik az ivartalanított macskákra is: Best in Show Alter és Best opp. Sex Alter a második helyezett. Minden ivartalanított macska elhagyja a színpadot a szavazás után.

D.10.13 – Best in Show Veteran (Legszebb Veterán)
Ugyanez a folyamat vonatkozik a veteránokra is: Best in Show Veteran és Best opp. Sex Veteran a második helyezett. Minden veterán macska elhagyja a színpadot a szavazás után.

D.10.14 – Best in Show Kitten 6-10 months (Legszebb Kölyök, 6-10 hó)
Ugyanez a folyamat vonatkozik a 6-10 hónapos korú kölyök macskákra is: Best in Show Kitten, 6-10 és Best opp. Sex Kitten, 6-10 a második helyezett. Minden 6-10 hónapos kölyök macska elhagyja a színpadot a szavazás után.

D.10.15 – Best in Show Kitten 3-6 months (Legszebb Kölyök, 3-6 hó)
Ugyanez a folyamat vonatkozik a 3-6 hónapos korú kölyök macskákra is: Best in Show Kitten, 3-6 és Best opp. Sex Kitten, 3-6 a második helyezett. Minden 3-6 hónapos kölyök macska elhagyja a színpadot a szavazás után.

D.10.16 – Best in Show Litter (Legszebb alom)
A bírók kiválasztják a Best in Show-ra jelölt almok közül a legszebbet.

D.10.17 – Monobreed Show
Monobreed show rendezhető egyetlen fajtának vagy fajtacsoportnak. A Best in Show-ra jelölés módja megegyezik a többi csoportéval. A győztes a szabályok szerint résztvehet a Best of Best versenyen.

D.11 – Best of Best

D.11.1 – Előírások, feltételek
Best of Best csak akkor választható, ha legalább egy allbreed bíró van a bírók között.
A verseny a színpadon zajlik a Best in Show végén. Csak all-breed bíró szavazhat az összes kategória (LH, SLH, SH, SO, HL) Best of Best macskáira.
Csak a felnőtt macskák Best in Show győztes macskái indulhatnak Best of Best címért. (Összes szőrkategória + a monobreed show.)

D.11.2 – Szavazás
A szavazás az alábbi folyamat szerint zajlik:

Best of Best 1. hely
Best of Best 2. hely
Best of Best 3. hely
Best of Best 4. Hely
Best of Best 5. Hely, és így tovább

A bírók 25 pontot adnak az első helyezettnek, 20-at a másodiknak, 15-öt a harmadiknak, 10-et a negyediknek és 5-öt az ötödiknek. Ha ötnél több résztvevő indul, mindegyikhez 5-öt kell hozzáadni úgy, hogy az utolsó helyezett kap 5 pontot.
A pontszámokat a kiállítás titkára, vagy a Show Manager összeadja és kihirdeti az eredményt.

D.11.3 – Ivartalanok és kölykök/fiatalok
A kiállítás szervezője szabadon dönthet, hogy rendez-e az ivatalan és kölyök macskák számára Best of Best versenyt. Ennek módja megegyezik a felnőtt macskáknál leírtakkal.

D.12 – Igazolások

D.12.1 – Címviselési igazolások
A Bajnok / Premior, Nemzetközi Bajnok / Nemzetközi Premior, Nemzetközi Nagybajnok / Nemzetközi Nagypremior, Európa Bajnok / Európa Premior, Európa Nagybajnok /Európa Nagypremior címekről a WCF-tagegyesülete állít ki igazolást. Az eredeti diplomákat és bírálati lapokat azonnal továbbítani kell az illetékes tagegyesületnek, ahogy a macska megkapta azokat, mielőtt a következő kiállításon magasabb osztályba lépne.

D.12.2 – Világbajnokok / Világpremiorok címviselési igazolása
A Világbajnokok / Világpremiorok címviselési igazolását a WCF Kiállítási Bizottsága állítja ki. A WCF-engedéllyel rendelkező kiállításon szerzett diplomák és bírálati lapok hivatalos másolatát (az engedélyszámokkal együtt), a fent említett szabályok szerint a tagegyesület küldi meg a WCF-irodának, csatolva a közgyűlésen meghatározott díj utalásáról szóló igazolást, mielőtt a macskát ismételten kiállítják.
Az engedélyszámot feltűntetik a címviselési igazoláson.

vissza a kiállítási szabályzathoz - lap tetejére